عصب كشي يعني برداشتن بافت عصبي و عروقي يك دندان و جايگزين كردن ان به وسيله موادي كه بدن به آن سازگار باشد يا به عبارتي biocompalible باشد.براي بسياري اين سوال پيش آمده كه كلمه عصب كُشي صحيح است يا عصب كِشي كه بايد بگوييم در اين عمل قطع عصب صورت ميگيرد يا به عبارتي عصب از داخل كانال ريشه بيرون كشيده مي شود گاهي هم بوسيله مواد شيميايي عصب داخل كشته مي شود يا به عبارتي فلج مي شود كه مي توان واژه عصب كَُُُشي را به آن اطلاق داد:پس هر دو واژه صحيح است و موارده خاص خود را دارد.به عنوان مثال فرد بارداري كه شايد نخواهيم تمام درمان عصب كِشي را كامل انجام بدهيم مي توانيم با عصب كُشي موقتاً درد بيمار را متوقف كنيم و در فرصت مقتضي به درمان اصلي كه همان عصب كِشي است بپردازيم.
وارد شدن ضربه به دندان ،اين ضربه مي تواند در گذشته ها اتفاق افتاده باشد يا اين كه به علت وارد شدن ضربات سبك ولي مزمن كه گاهي به علت مرتب نبودن دندان ها از يك دندان به دندان ديگر وارد مي شود اتفاق بيافتد.ضربه وارده در انتهاي ريشه التهاب وارد مي كند و باعث مي شود كه خون رساني به دندان را قطع كند و باعث مرگ عصب دندان يا به اصطلاح نكروز عصب مي شود بافت مرده دندان به مرور فاسده شده و بايد از دندان خارج شود در غير اين صورت انتقال عفونت به بافت همجوار ايجاد مي شود.
گاهي اوقات عصب درگير پوسيدگي نمي شود ولي پوسيدگي خود دندان به قدري پيشرفته است كه نمي توان بدون عصب كشي دندان را ترميم كرد.
يعني براي بدست آوردن فضايي جهت گير دادن مواد ترميمي بايد از فضاي داخل پالپ و كانال استفاده كردكه به آن عصب كشي اجباري گفته مي شود.
عصب كشي به لحاظ زيبايي،گاهي اوقات دندان ممكن است كه جاي خود قرار نگرفته باشد مثلاخارج ازقوس فكي قرارگرفته باشد اگر بخواهيم اين دندان را بتراشيم و با يك روكش آن رادرفضاي مناسب قرار دهيم خواه نا خواه عصب دندان را درگيرخواهيم كردو براي همين قبل از ساخت روكش بايد دندان عصب كشي شود .
از موارد نادر عصب كشي هم درزماني است كه بيمار به هر دليل دندان درد ناك دارد كه با ترميم درد از بين نمي رود و چاره اي جز قطع وبيرون كشيدن دندان نداريم.تيرگي دندان بعد ازعصب كشي يك امرشايع است به خاطر اينكه گلبولهاي باقي مانده درنسج دندان به مروراز بين مي رود و به اصطلاح دندان دچار خون مردگي مي شود اين تيرگي را با روش بليچينگ داخلي كانال و چمبر مي توان بر طرف كرد. ولي درمان اصلي روكش كردن دندان بعد از عصب كشي است.دندان عصب كشي شده مثل گياهي مي ماند كه ريشه اش قطع شده باشد و به مرور زمان انعطاف پذيري خود را از دست مي دهد و ترد و شكننده مي شود و اگر روكش نشده باشد شايد به مرور زمان بشكند.
عصب كشي دندان هاي شيري
دندان هاي شيري چون براي مدت چند سال در دهان هستندسعي مي كنيم كه فقط عصب تاج دندان را تخليه كنيم و عصب ريشه دندان را باقي بگذاريم كه به آن پالپوکتومي مي گو ييم . اين عمل را در صورتي انجام مي دهيم كه عصب ريشه دندان شيري هم درگير باشد بايد مثل دندان دايمي رفتار كنيم و عصب كشي كامل يا pulpectomy انجام داد .
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 24,نوامبر,2024